Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2014 /

Jeszcze lepsza oferta PaySquare i mBanku

Warszawa, 7 lipca 2014 – Promocyjny pakiet mBiznes konto z terminalem płatniczym to tańsze i bardziej dostępne płatności bezgotówkowe. Przedsiębiorcy otrzymują terminal wraz z usługą rozliczania płatności bezgotówkowych oraz konto bankowe na bardzo atrakcyjnych warunkach. Ponadto klienci mogą przez 15 dni wypróbować terminal płatniczy za darmo. Jeśli zdecydują na skorzystanie z promocji, nie zapłacą za dwa miesiące korzystania z terminala.

Pakiet oferowany przez PaySquare i mBank kierowany jest do właścicieli punktów handlowo-usługowych. Gwarantuje niższe stawki prowizji od transakcji realizowanych kartami płatniczymi, uwzględniające nową, niższą stawkę opłaty interchange, która weszła w życie 1 lipca 2014.

Od samego początku dyskusji na temat zmiany stawki interchange, gwarantowaliśmy klientom obniżkę prowizji po wejściu w życie nowych przepisów. Wspólnie z mBankiem przeprowadziliśmy analizę biznesowych potrzeb klientów i na tej podstawie przygotowaliśmy optymalną ofertę, dzięki której przedsiębiorcy mogą dynamicznie rozwijać swój biznes. Klienci coraz częściej wybierają płatności kartą, a brak takiej możliwości często wiąże się z ich utratą, a tym samym stopniowym spadkiem obrotów – mówi Jarosław Archacki, dyrektor sprzedaży w firmie PaySquare SE.

Płatności bezgotówkowe stają się domeną nie tylko dużych sieci, ale także małych sklepów i punktów usługowych. Dzięki takim ofertom jak wspólny pakiet PaySquare i mBanku, niewielkie firmy mają możliwość udostępniania swoim klientom płatności kartą na warunkach, które nie obciążają w znaczący sposób budżetu przedsiębiorstwa. Ważną rolę pełni tu spadek stawki interchange do 0,5%. Z wyliczeń PaySquare wynika, że średnia, miesięczna wartość transakcji na terminalu wynosi obecnie 20 000 zł miesięcznie. Niższa opłata to oszczędność około 100 zł miesięcznie, czyli aż 1 200 zł rocznie, co równoważy koszt wynajmu terminala.

Z terminali PaySquare i rachunku mBanku najczęściej korzystają przedstawiciele takich zawodów jak dentyści, kosmetyczki i fryzjerzy oraz przedstawiciele detaliczni prowadzący wyspecjalizowane punkty sprzedaży, takie jak sklepy obuwnicze, odzieżowe, z wyrobami farmaceutycznymi i medycznymi – mówi Dagmara Socha, ekspert ds. produktów firmowych w mBanku. Średnia liczba transakcji na terminalu rośnie od kiedy zaczęliśmy współpracę z PaySquare, a powinna być jeszcze większa dzięki obniżeniu stawki interchange – dodaje.

Firmy, które skorzystają ze wspólnego pakietu mBanku i PaySquare mają do dyspozycji konto z bezpłatnymi przelewami internetowymi i wpłatami utargu gotówkowego w placówkach mBanku przez cały rok. Z oferty można skorzystać składając wniosek u doradców PaySquare.

Dzięki PaySquare przedsiębiorcy mogą przyjmować i rozliczać płatności niemal wszystkimi kartami debetowymi i kredytowymi. Pay Square obsługuje rocznie ponad 262 miliony transakcji bezgotówkowych realizowanych przez ponad 120 000 konsumentów w Europie. Firma zajmuje się również dostawą i serwisem terminali do przyjmowania płatności oraz obsługą bankomatów. PaySquare łączy w sobie międzynarodowe doświadczenie w obsłudze płatności z lokalnym podejściem, dzięki przynależności do grupy Equens SE, jednego z największych dostawców usług systemów płatniczych w Europie. Siedziba główna PaySquare znajduje się w Utrechcie, w Holandii, a jej lokalne biura w Warszawie i Frankfurcie. Więcej informacji o firmie znajduje się na stronie www.paysquare.pl

O mBank

mBank świadczy swoim klientom kompleksowe usługi z zakresu bankowości detalicznej oraz korporacyjnej, a także private banking i asset management. Bank rozpoczął działalność 27 lat temu (jako BRE Bank), a od 22 lat notowany jest na GPW. Przez lata systematycznie budował swoje kompetencje w zakresie obsługi klientów indywidualnych i firmowych, stale wzbogacając ofertę, a także rozszerzając działalność na nowe rynki - czeski i słowacki. Po listopadowym rebrandingu - połączeniu wszystkich spółek dawnej Grupy BRE pod jedną nazwą - mBank obsługuje niemal 4,4 mln klientów detalicznych oraz ponad 16 tys. korporacyjnych.