Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2014 /

montrada GmbH i PaySquare BV łączą siły jako PaySquare SE

Warszawa, 9 grudnia 2013 – Niemiecka firma montrada GmbH i holenderska firma PaySquare BV zapowiedziały, że połączą się i od 1 stycznia 2014 będą kontynuować działalność pod nazwą PaySquare SE. Obie firmy świadczą usługi autoryzacji i rozliczeń kart płatniczych oraz są w 100 procentach własnością Equens SE. Główna siedziba PaySquare SE będzie mieścić się w Utrechcie (Holandia), zaś jej lokalne oddziały będą zlokalizowane we Frankfurcie (Niemcy) i w Warszawie. Dodatkowo, firma BD-POS GmbH, specjalizująca się w zakresie logistyki i serwisowania terminali płatniczych, będzie również w pełni należeć do PaySquare SE.

Obecni członkowie dyrekcji firm montrada i PaySquare wejdą także w skład zarządu PaySquare SE. Firma będzie obsługiwała transakcje na łączną kwotę 14,3 miliarda euro rocznie i świadczyła usługi dla 120.000 klientów w 9 krajach Europy. Już wkrótce PaySquare SE będzie obsługiwać 262 miliony transakcji rocznie i serwisować ponad 80.000 terminali płatniczych. Uzupełniające się oferty i obszary rynkowe Obydwie firmy obsługują płatności kartami kredytowymi i debetowymi, jednak dobrze uzupełniają się w tym zakresie, zarówno pod względem ofertowym, jak i geograficznym. montrada oferuje kompleksowy pakiet obejmujący udostępnianie i obsługę serwisową terminali płatniczych, autoryzację kart płatniczych i obsługę sieciową Girocard, ELV, Maestro, V PAY, MasterCard i Visa.

Nowa firma będzie wkrótce posiadać w swoim portfolio również dodatkowe marki kart kredytowych obsługiwane przez PaySquare: JCB, UnionPay, Discover i Diners Club. Firma montrada prowadzi działalność w Niemczech i w Polsce. Natomiast PaySquare koncentruje się na krajach Beneluksu, zaś w zakresie płatności online – także na pięciu innych rynkach. W ofercie PaySquare SE znajdzie się więc kompleksowy pakiet usług, zarówno lokalnych, jak i zagranicznych dla klientów zainteresowanych płatnościami elektronicznymi. Fuzja tych dwóch spółek zależnych należących do Equens SE jest zatem logicznym krokiem. Harald Maurer, dyrektor firmy montrada, komentuje:

Jako jedna firma będziemy w stanie lepiej obsługiwać naszych klientów oraz szybciej i skuteczniej reagować na rozwój wydarzeń na rynku. Oczywiście priorytetowe będą dla nas nadal rzetelność i jakość. Klienci nie odczują zmian na początkowym etapie fuzji. Dla naszych polskich i niemieckich klientów oprócz nazwy firmy nic się nie zmieni. Z czasem uzyskają oni jednak o wiele więcej możliwości.

Petra Gerla, dyrektor PaySquare dodaje:

Rynki w Niemczech, Polsce i w Beneluksie znacznie się od siebie różnią, co wymaga innego podejścia i innej oferty. Kontynuując naszą lokalną obecność w tych krajach i oferując obszerniejszy pakiet usług, będziemy w stanie jeszcze lepiej odpowiadać na potrzeby poszczególnych rynków.

Nazwa PaySquare została wybrana, ponieważ jasno nawiązuje do działalności firmy. W 2014 roku stopniowo zaprzestane zostanie używanie nazwy montrada jako nazwy marki. Etapowo klienci poznają nową markę oraz jej wizerunek. Ponieważ zakresy działalności firm montrada i PaySquare uzupełniają się w taki sposób, że prawie całkowicie zazębiają się, fuzja ta nie pociągnie za sobą żadnych skutków kadrowych. Wybrana forma prawna spółki europejskiej, zwanej również Societas Europaea (SE), bądź Europe Inc. lub Europa AG, jest formą prawną podlegającą prawu Unii Europejskiej i doskonale pasuje do europejskiego charakteru PaySquare SE.

O montrada GmbH

Spółka montrada GmbH specjalizuje się w usługach autoryzacji i rozliczania kart kredytowych, debetowych oraz kart klienta, zarówno w handlu stacjonarnym, jak i w obszarze e-commerce i m-commerce. Usługi te świadczone są lokalnym, jak i międzynarodowym klientom. Firma udostępnia terminale oraz rozwiązania płatnicze umożliwiające akceptację kart jako środków płatniczych. montrada powstała w 2002 jako wspólne przedsięwzięcie banków Commerzbank i Dresdner Bank. Od października 2010 jedynym udziałowcem montrada GmbH jest spółka Equens SE, a firma działa na rynku niezależnie od banków. Firma montrada posiada także główne licencje Visa i MasterCard w Europie. Jako członek organizacji kart płatniczych VISA i MasterCard, montrada jest międzynarodowym centrum autoryzacyjnym. Jako innowator na rynku montrada wspiera usługi płatności m-payment jednej z największych niemieckich grup bankowych oraz obsługuje pierwsze rozwiązanie serwer-terminal z technologią NFC, którego odbiorcą jest jeden z najważniejszych detalistów rynku niemieckiego. Więcej informacji o firmie montrada można uzyskać, odwiedzając stronę www.montrada.pl

O PaySquare BV

PaySquare jest w Holandii ważnym dostawcą usług autoryzacji kart kredytowych i (międzynarodowych) kart debetowych w zakresie płatności z użyciem terminali płatniczych oraz płatności dokonywanych za pośrednictwem stron internetowych, telefonu, poczty lub faksu (transakcje MO/TO). PaySquare oferuje również obsługę kart płatniczych dla przedsiębiorstw prowadzących działalność na terytorium Belgii i Luksemburga oraz (wyłącznie płatności internetowe) na terytorium Niemiec, Francji, Austrii, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Ponadto za pośrednictwem PaySquare można autoryzować transakcje płatnicze w wielu walutach krajów nie należących do Unii Europejskiej. PaySquare umożliwia konsumentom szybkie, łatwe i bezpieczne płatności za wszystkie zakupy przy użyciu karty kredytowej lub międzynarodowej karty debetowej, a przedsiębiorcom zapewnia korzyści wynikające z szybkich wypłat zrealizowanych transakcji. PaySquare udziela porad, informacji i wsparcia w zakresie autoryzacji kart: MasterCard, Visa, Discover i Diners Club, JCB, UnionPay, Maestro oraz V PAY. Więcej informacji o firmie PaySquare BV można uzyskać, odwiedzając stronę www.paysquare.eu lub kontaktując się z:

Marcel Woutersen +31 (0) 30 283 54 27 +31 (0) 6 29 05 08 71