Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2014 /

PaySquare rozwiewa wątpliwości sprzedawców

Warszawa 29 lipca 2014 – od 1 lipca 2014 roku w Polsce obowiązuje nowa stawka prowizji interchange, którą obniżono do poziomu 0,5%. Według przewidywań Narodowego Banku Polskiego, niższa stawka korzystnie wpłynie na rozwój rynku płatności bezgotówkowych, ponieważ zmniejszą się koszty udostępniania tego sposobu płatności.

Pytanie: Co składa się na koszty przyjmowania płatności bezgotówkowych?

Sprzedawcy, którzy chcieliby udostępnić w swoim punkcie płatności kartami najczęściej zastanawiają się nad kosztami takiej usługi. Opłata MSC, czyli Merchant Service Charge, składa się z kilku elementów. Jednym z nich jest wspomniany już interchange, który po zmianie ustawy wynosi 0,5% od kwoty transakcji kartą. Kolejne składowe to koszty operacyjne z tytułu procesowania oraz rozliczania danej transakcji przez agenta rozliczeniowego i opłaty na rzecz organizacji kartowych, w Polsce głównie MasterCard i Visa. Osobnym kosztem jest miesięczna opłata za dzierżawę terminala.

Pytanie: Czy muszę deklarować wysokość obrotów?

To jedna z najczęściej pojawiających się wśród sprzedawców wątpliwości – czy instalacja terminala wiąże się z deklaracją miesięcznych obrotów. Przedsiębiorcy obawiają się, że jeśli nie wykażą obrotów na ustaloną kwotę, będą musieli dopłacać za posiadanie terminala. Tworząc naszą ofertę zrezygnowaliśmy z deklaracji obrotów, aby umożliwić przyjmowanie płatności bezgotówkowych także małym przedsiębiorcom. To kolejny krok do popularyzowania tego sposobu płatności, szczególnie wśród początkujących sprzedawców. Pytanie: Czy mogę sprzedawać doładowania kart telefonicznych na terminalu? Tak, po zainstalowaniu na terminalu stosownej aplikacji, sprzedawca może doładowywać konta telefonów komórkowych. Dzięki tej opcji nie musi już inwestować i zamrażać pieniędzy w tradycyjnych kartach-zdrapkach. Nie potrzebne są także żadne dodatkowe urządzenia. W celu uruchomienia usługi pre-paid wystarczy kontakt z agentem rozliczeniowym.

Pytanie: Jakie są wymagania techniczne przy instalacji terminala?

Sam terminal płatniczy to nie wszystko. Do instalacji potrzebny jest dostęp do jednego z trzech łączy: telefonu, internetu lub sieci GPRS. W przypadku linii analogowej terminal podłączany jest do gniazdka telefonicznego, poprzez które urządzenie wdzwania się na numer odpowiedzialny za łączność z systemem transakcyjnym. Terminal działający na łączu internetowym podłącza się do routera za pomocą kabla LAN. Prędkość połączenia nie musi być wysoka do prawidłowego przeprowadzania transakcji. Ostatnia możliwość to terminale GPRS z kartą SIM. Ich działanie opiera się na połączeniu z systemem rozliczeniowym po protokole GPRS. Karta SIM dostarczana jest wraz z terminalem. Podstawowym wymaganiem jest w tym przypadku stabilny zasięg GPRS, a zaletą brak konieczności posiadania telefonu lub internetu w punkcie sprzedaży. To także najczęściej wybierany przez sprzedawców sposób podłączenia terminala do sieci. Zainteresowanie sprzedawców płatnościami bezgotówkowymi rośnie w stałym tempie. Wielu przedsiębiorców ma wciąż sporo pytań i wątpliwości, dlatego tak ważne jest dostarczanie rzetelnych informacji i obalanie powszechnych mitów na temat płatności kartą

Dzięki PaySquare przedsiębiorcy mogą przyjmować i rozliczać płatności kartami debetowymi i kredytowymi. PaySquare obsługuje rocznie ponad 262 miliony transakcji bezgotówkowych realizowanych przez ponad 120 000 konsumentów w Europie. Firma zajmuje się również dostawą i serwisem terminali do przyjmowania płatności oraz obsługą bankomatów. PaySquare łączy w sobie międzynarodowe doświadczenie w obsłudze płatności z lokalnym podejściem, dzięki przynależności do grupy Equens SE, jednego z największych dostawców usług systemów płatniczych w Europie. Siedziba główna PaySquare znajduje się w Utrechcie, w Holandii, a jej lokalne biura w Warszawie i Frankfurcie.

Więcej informacji o firmie znajduje się na stronie www.paysquare.pl