Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2014 /

Bezgotówkowo za wypożyczenie sprzętu zimowego

Warszawa, 17 grudnia 2014 – Według Polskiego Związku Narciarstwa sporty zimowe regularnie uprawia prawie 2,5 mln osób, a z sezonu na sezon ciągle ich przybywa. Te dane powinny szczególnie zainteresować właścicieli punktów wypożyczania sprzętu zimowego, którzy powinni dobrze przygotować się na sezon białego szaleństwa.

Zimowe zwyczaje Polaków
Niemal co piąty Polak deklaruje, że potrafi jeździć na nartach lub desce. Wielu z planujących zimowy wyjazd na narty wybiera polskie góry. Dla turystów w trakcie wyjazdu oprócz pięknych miejsc liczy się komfort i szybkość załatwiania takich spraw jak na przykład wypożyczenie nart. Umożliwiają to płatności bezgotówkowe, które są wygodnym rozwiązaniem zarówno dla wypożyczających, jak i obsługujących punkt.

Instalacja terminala, a większe obroty
Jak pokazują analizy PaySquare, w przeciętnym sklepie sportowym z wypożyczalnią nart obroty na kartach wzrastają od 20% do 49% miesięcznie w okresie od listopada do marca włącznie.

Od momentu instalacji terminala płatniczego obroty firmy w ciągu pierwszych sześciu miesięcy mogą wzrosnąć średnio o około 25%. Znaczenie oferowania możliwości płatności kartami wzrasta zwłaszcza w przypadku sprzedawców prowadzących działalność w zakresie wypożyczania sprzętu narciarskiego, gdzie klienci nie są przyzwyczajeni do noszenia przy sobie gotówki.

Instalacja terminala
Statystyki pokazują, że coraz chętniej korzystamy z kart na urlopie, ponieważ nie lubimy zabierać ze sobą dużych sum w gotówce. Terminal w wypożyczalni nart, to wygodne rozwiązanie i dla spieszących na stoki turystów, i właścicieli punktów.

Instalacja terminala jest bardzo prosta. Nie jest wymagane łącze internetowe, bo z tym w lokalach wciąż różnie bywa. Obecnie wykorzystywane są rozwiązania, które umożliwiają sprzedawcom korzystanie z terminali za pomocą łącza GPRS, które działa w taki sam sposób jak Internet mobilny. Dzięki wbudowanej karcie SIM właściciele punktów mogą swobodnie przyjmować płatności kartami bez ograniczeń infrastrukturalnych.

Dzięki PaySquare przedsiębiorcy mogą przyjmować i rozliczać płatności niemal wszystkimi kartami debetowymi i kredytowymi. PaySquare obsługuje rocznie ponad 262 miliony transakcji bezgotówkowych realizowanych przez ponad 120 000 konsumentów w Europie. Firma zajmuje się również dostawą i serwisem terminali do przyjmowania płatności oraz obsługą bankomatów.

PaySquare łączy w sobie międzynarodowe doświadczenie w obsłudze płatności z lokalnym podejściem, dzięki przynależności do grupy Equens SE, jednego z największych dostawców usług systemów płatniczych w Europie. Siedziba główna PaySquare znajduje się w Utrechcie, w Holandii, a jej lokalne biura w Warszawie i Frankfurcie.

Więcej informacji o firmie znajduje się na stronie www.paysquare.pl