Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2016 /

Wzrost ilości płatności kartami

Zgodnie z raportem Visa Europe „Future of Retail” (Przyszłość handlu detalicznego), Polska pozostawia daleko w tyle między innymi Holandię, Francję i Niemcy. Znajduje się na wysokim, trzecim miejscu w rankingu, jaki dotyczy innowacyjności i stopnia przygotowania do obsługi tzw. klientów jutra. Raport objął największe rynki całej Europy, przed nami znalazła się jedynie Wielka Brytania oraz Hiszpania.

Tak dobre miejsce zawdzięczamy przede wszystkim upowszechnieniu kart zbliżeniowych, dzięki którym możliwe do realizacji pozostają doświadczenia zakupowe w zupełnie nowej jakości. Statystyki jasno wskazują również, iż sami Polacy wykazują pozytywne nastawienie do technologii bezstykowych terminali płatniczych. Ranking nie pozostawia złudzeń i stawia nasz kraj w korzystnym świetle, patrząc na przykład na detalistów, którzy chcą wdrażać technologiczne innowacje płatnicze i rewolucjonizować zakupowy rynek.

O fakcie, iż Polska jest liderem pod względem dokonywanych płatności zbliżeniowych, świadczą również ostatnie dane, przekazane przez Narodowy Bank Polski. Jak wynika z raportu za I kwartał 2016 roku, POS-ów, czyli terminali płatniczych jest już w rodzimych punktach handlowych i usługowych 478 000, przy czym aż 413 000 to urządzenia, dzięki którym można dokonywać płatności bezstykowo. Dla porównania, dokładnie rok temu, terminale tego typu funkcjonowały w ilości dokładnie 407 000.

Wzrosła także liczba dokonywania płatności, przy wykorzystaniu kart płatniczych. O ile jeszcze w I kwartale 2015 roku wykonano ich w Polsce 550 milionów razy, tak w I kwartale 2016 roku odnotowano już 709 milionów tego rodzaju transakcji. Większa jest też wartość płatności kartą – w I kwartale 2015 roku wynosiła 40, 4 miliardów złotych natomiast w I kwartale 2016 roku wyliczono ją na kwotę 48 miliardów złotych. I to nie wszystko, bowiem okazuje się, że terminale płatnicze wykorzystywane są też coraz częściej zamiast bankomatów. Porównując I kwartał 2015 roku z I kwartałem roku 2016, widać wyraźną różnicę. Najnowsze dane wskazują, iż od stycznia do marca przeprowadzono tym sposobem wypłaty na kwotę 242 miliony złotych, w tym samym okresie w roku poprzednim było to tylko 158 milionów złotych.

O tym, dlaczego Polacy coraz chętniej korzystają z terminali płatniczych, może świadczyć najnowszy ranking PBS. Badanie „Korzystanie z kart płatniczych” pokazuje, iż 83% respondentów uważa posługiwanie się kartą płatniczą za bezpieczną formę dokonywania zakupów (w roku 2014 pozytywnie na ten temat wypowiadało się jedynie 64% badanych). Zaufanie to przełożyło się w pozytywny sposób na częstotliwość płacenia przy pomocy terminali płatniczych. Ranking jasno wskazuje, iż 12,5% osób badanych, korzysta z kart w ramach dokonywania codziennych zakupów (rok wcześniej było to tylko 6,5% respondentów). Aż 19,9% przyznało, że kartę płatniczą wykorzystuje nawet 4-6 razy w tygodniu (w roku 2014 potwierdziło to jedynie 13.1% respondentów).

Większość osób wypowiada się pozytywnie na temat płatności kartą, głównie ze względu na wygodę i szybkość realizacji zapłaty. Aż 49,6% osób biorących udział w sondażu potwierdziło, że jest w stanie całkowicie zrezygnować z gotówki, jeśli tylko terminale płatnicze dostępne byłyby we wszystkich punktach handlowych czy usługowych.

Dzięki PaySquare przedsiębiorcy mogą przyjmować i rozliczać płatności niemal wszystkimi kartami debetowymi i kredytowymi. PaySquare obsługuje rocznie ponad 262 miliony transakcji bezgotówkowych realizowanych przez ponad 120 000 konsumentów w Europie. Firma zajmuje się również dostawą i serwisem terminali do przyjmowania płatności oraz obsługą bankomatów. PaySquare łączy w sobie międzynarodowe doświadczenie w obsłudze płatności z lokalnym podejściem, dzięki przynależności do grupy Equens SE, jednego z największych dostawców usług systemów płatniczych w Europie. Siedziba główna PaySquare znajduje się w Utrechcie, w Holandii, a jej lokalne biura w Warszawie i Frankfurcie. Więcej informacji o firmie znajduje się na stronie www.paysquare.pl