Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2018 /

Finalizacja przejęcia SIX Payment Services po akceptacji Walnego Zgromadzenia w Worldline

Bezons, 3 grudnia 2018 r. – Worldline [Euronext: WLN], europejski lider rynku usług w zakresie płatności i transakcji zakończył w dniu dzisiejszym przejęcie firmy SIX Payment Services. Przejęcie zaakceptowano w dniu dzisiejszym na Połączonym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy.

Wszystkie uchwały przedłożone przez Zarząd zostały zatwierdzone. Wyniki głosowania Walnego Zgromadzenia będą dostępne na stronie internetowej Spółki (w sekcji Investors – General Meeting).

Akceptacja przejęcia SIX Payment Services

Walne Zgromadzenie zatwierdziło w sposób znaczący przekazanie (aport en nature) przez SIX Group AG do Worldline SA udziałów w wysokości 100% w SIX Payment Services (Europe) SA, SIX Payment Services (Luxembourg) SA oraz SIX Payment Services AG. Jak również podwyższenie kapitału zakładowego na rzecz SIX Group AG, składające się z 49.068.878 nowo wyemitowanych akcji Worldline (co daje ok. 26,9% udziałów dla SIX Group AG) i zapłaty pieniężnej w wysokości ok. 338 milionów CHF (około 286 milionów euro), z zastrzeżeniem zwyczajowych korekt dotyczących długu netto / gotówki i kapitału obrotowego SIX Payment Services.

Strategiczna transformacja znacząco umacnia pozycję Worldline, jako europejskiego lidera

Ze strategicznego punktu widzenia usługi Worldline i SIX Payment Services doskonale uzupełniają się pod względem geograficznym, jak i oferty produktowej. W rezultacie połączona Grupa jest obecnie wiodącym i największym europejskim dostawcą w branży płatności, osiągając ok. 10% udziału w acquiringowym rynku europejskim oraz ok. 20% w rynku usług finansowych.

• Połączenie SIX Payment Services z Worldline znacznie poprawia profil działalności i pozycję grupy w następujący sposób:
    • ok. +30 % wzrost przychodów grupy;
    • ok. 1300 nowych ekspertów z branży płatniczej;
    • ok. +65% wzrost obsługi serwisowej Akceptantów osiągającej ponad 1 miliard euro rocznych przychodów, jak i bycie nr 1 w kontynentalnej Europie jako niebankowy agent rozliczeniowy;
    • Powrót do geograficznej wiodącej obecności Worldline w Europie jako nowy lider w regionie DACH;
    • Ok. +12% wzrost w biznesie usług finansowych, który osiągnie ok. 900 milionów euro obrotu, wzmacniając swoją obecną pozycję nr 1 w Europie;
    • Nowe 10-letnie relacje handlowe, za pośrednictwem SIX Group, w celu świadczenia usług finansowego dla szwajcarskiego ekosystemu bankowego, z długoterminową jakością usług i innowacyjnymi usługami.

• W obszarze Merchant Services nabycie SIX Payment Services jest przełomem umożliwiającym firmie Worldline uzyskanie nr 1 w zakresie niebankowej platformy płatniczej w Europie kontynentalnej poprzez:
    • Nowe wiodące pozycje rynkowe w Szwajcarii, Austrii, Luksemburgu i główne wzmocnienie w Niemczech, uzupełniające dotychczasową silną pozycję Worldline w Belgii, Holandii, Francji i Niemczech;
    • Wiele nowych wyspecjalizowanych usług i ofert z SIX Payment Services (transport, hotele, restauracje, DCC, …), uzupełnia silne i innowacyjne portfolio Worldline (bramki płatności online, płatności mobilne, terminale płatnicze, …);
    • Ogromne korzyści dla bazy klientów obu firm, dzięki niezrównanym usługom dedykowanym Akceptantom w zakresie płatności fizycznych i internetowych, niektórych kluczowych segmentów wertykalnych i ogólnoeuropejskiego zasięgu geograficznego;
    • Unikalne pozycjonowanie jako najbardziej atrakcyjnego partnera bankowego w zakresie akceptacji płatności i usług acquiringu komercyjnego.

Z przychodami szacowanymi na ok. 2,3 miliarda euro w 2019 roku, Worldline wzmacnia swoją obecną pozycję nr 1 w europejskim ekosystemie płatności. Poprzez ten wzrost, wzmocniony profil firmy i wszystkie spodziewane zmiany rynkowe, fuzja przynosi korzyści zarówno menedżerom, jak i pracownikom obu firm, umożliwiając im dostęp do licznych i bardziej zróżnicowanych stanowisk oraz nowych ekscytujących wyzwań zawodowych.

Wzmocnienie zarządzania korporacyjnego, aby wprowadzić Worldline w następną fazę rozwoju

Walne Zgromadzenie wyznaczyło także Pana dr. Romeo Lachera i Panią Giulię Fitzpatrick na dyrektorów Worldline SA (ich mandaty wygasają z końcem corocznego Walnego Zgromadzenia, które zostanie zwołane odpowiednio w 2021 i 2020 r.). Walne Zgromadzenie wyznaczyło również Pana Daniela Schmuckiego na cenzora (jego mandat wygasa z końcem corocznego Walnego Zgromadzenia, które ma się odbyć w 2020 r.).

Walne Zgromadzenie poddało zmianie także regulaminy Spółki.

• Posiedzenie Rady Dyrektorów Spółki postanowiło zorganizować komitety Rady Dyrektorów w następujący sposób:

•  Komitet Audytowy
    • Aldo Cardoso (Prezes)
    • Gilles Arditti
    • Giulia Fitzpatrick
    • Susan Tolson

Komitet ds. Nominacji i Wynagrodzeń
    • Romeo Lacher (Prezes)
    • Thierry Breton
    • Aldo Cardoso
    • Susan Tolson

Komitet Inwestycyjny
    • Thierry Breton (Prezes)
    • Romeo Lacher (V-ce Prezes)
    • Aldo Cardoso
    • Gilles Grapinet

Komitet Strategii i Innowacji
    • Thierry Breton (Współprzewodniczący)
    • Romeo Lacher (Współprzewodniczący)
    • Giulia Fitzpatrick
    • Gilles Grapinet
    • Luc Rémont

Bardzo starannie przygotowana integracja i potwierdzenie ukierunkowanych synergii w wysokości 110 milionów euro

Podczas Połączonego Walnego Zebrania wskazano, że wstępna integracja została pomyślnie wdrożona poprzez opracowanie 22 ścieżek przygotowawczych do integracji pomiędzy usługami Worldline i SIX Payment Services, które będą nadal działać w oparciu o ugruntowaną wiedzę i metody integracyjne Worldline.

Plan integracji będzie ściśle monitorowany, aby zapewnić szybkie rozpoczęcie szczegółowego projektu, który zostanie niezwłocznie wdrożony, w celu osiągnięcia dodatkowej OMDA o wartości 110 mln EUR w 2022 r. Z czego ok. 25% zostanie osiągnięte w 2019 r. i ok. 50% w 2020 roku.

Gilles Grapinet, Worldline CEO powiedział:
„Bardzo się cieszę, że nasi akcjonariusze zatwierdzili dziś przejęcie SIX Payment Services i powitali nowego głównego udziałowca, SIX Group AG. Ta transakcja rzeczywiście doprowadziła do poważnej transformacji naszej firmy i pozycjonuje ją jako niekwestionowanego lidera usług płatniczych w Europie. Jestem szczególnie zadowolony z jakości i szybkiego tempa programu integracji, dzięki wzorowej współpracy obu firm. Jest to pozytywny sygnał do przyszłej realizacji naszego planu synergii i dowód, że Worldline jest idealną platformą do dalszego budowania europejskiej konsolidacji naszej branży”.

Worldline [Euronext: WLN] to lider europejskiego rynku usług płatniczych i obsługi transakcji. Dzięki innowacjom będącym trzonem DNA firmy, oferta Worldline obejmuje ogólnoeuropejskie i lokalne usługi akceptacji kart płatniczych dla przedsiębiorstw stacjonarnych lub internetowych, bezpieczne przetwarzanie transakcji płatniczych dla banków i instytucji finansowych, a także usługi transakcyjne jak e-bilety oraz usługi finansowe dla lokalnych i centralnych podmiotów publicznych. Dzięki obecności w ponad 30 krajach, Worldline jest partnerem płatniczym dla handlowców, banków, operatorów transportu publicznego, agencji rządowych i przedsiębiorstw przemysłowych, dostarczając najnowocześniejsze usługi cyfrowe. Działania Worldline są zorganizowane wokół trzech filarów: Merchant Services, Financial Services włączając equensWorldline oraz Mobility & e-Transactional Services. Worldline zatrudnia około 11 000 osób na całym świecie i osiąga roczne obroty w wysokości 2,3 mld euro. Worldline jest spółką siostrzaną spółki Atos. Więcej informacji na www.worldline.com