Sięgając gwiazd z PSD2

Autor: Alexandre Albarel, Head of Strategy, Worldline

Od wejścia w życie drugiej unijnej dyrektywy o usługach płatniczych PSD2 minęło zaledwie sześć miesięcy, a już zaczynamy dostrzegać zmiany w sposobie, w jaki możemy płacić za produkty i usługi.  Weźmy na przykład ostatnie doniesienia o współpracy Międzynarodowego Zrzeszenia Przewoźników Powietrznych (IATA) z Deutsche Bank nad testowym systemem płatności w czasie rzeczywistym skierowanym do osób kupujących bilety lotnicze. System ma obniżyć koszty opłat handlowych i związanych z nadużyciami finansowych.

Dyrektywa PSD2 wymaga od instytucji finansowych posiadania otwartych interfejsów API oraz za zgodą konsumenta, udostępniania danych dotyczących rachunków zatwierdzonym zewnętrznym dostawcom usług płatniczych (TPP). W połączeniu z pojawieniem się płatności natychmiastowych w listopadzie ubiegłego roku, oznacza to ułatwienia dla handlowców w zakresie przyjmowania płatności od klientów, omijając opłaty i potencjalne oszustwa związane z kartami kredytowymi.

Według ostatnich doniesień, wspólny system IATA i Deutsche Bank pobierałby tylko niewielką stałą opłatę za transakcję, w porównaniu ze stosunkowo wysokimi opłatami związanymi obecnie
z płatnościami kartami kredytowymi. Deutsche Bank będzie mógł w czasie rzeczywistym sprawdzać dostępność środków na kontach klientów, a następnie przekazywać gotówkę bezpośrednio do biura podróży lub linii lotniczych. Zapewni to znaczne korzyści w zakresie kapitału obrotowego i płynności, zmniejszając koszty finansowania linii lotniczych.

Zdaniem IATA istnieje duże zapotrzebowanie ze strony linii lotniczych na alternatywę dla kart kredytowych i debetowych. Pytanie brzmi jak na tego rodzaju innowacje w płatnościach zareagują klienci?

Jak przekonać klienta?

To kluczowe pytanie, które zadecyduje o sukcesie nowych możliwości płatniczych, jakie daje PSD2. Dla handlowców dowolnej wielkości, od sklepów na rogu po światowe linie lotnicze, korzyści
te są oczywiste. W końcu, który sprzedawca nie chciałby w ciągu kilku sekund otrzymać środków klienta, nie ponosząc przy tym prawie żadnych kosztów transakcyjnych?

Oczekuje się, że płatności z PSD2 będą tańsze w obsłudze niż płatności kartami kredytowymi,
ze względu na większą prostotę systemu, dostępność środków i mniejsze ryzyko ich utraty. Dla konsumentów, korzyści płynące z płatności natychmiastowych nie są jednak aż tak oczywiste. Wiele osób lubi, kiedy płatność jest odroczona w czasie, a nie pobierana od razu. Na przykład pod koniec miesiąca wielu konsumentów nadal dokonuje zakupów za pomocą kart kredytowych,
a następnie spłaca je na początku następnego miesiąca. Nie jest więc oczywiste, jaką korzyść odnieśliby oni z natychmiastowej płatności. Korzystanie z karty kredytowej jest również korzystne
z punktu widzenia ubezpieczenia, co ma szczególne znaczenie np. w sektorze biletów lotniczych.

Jeśli innowacyjne nowe formy płatności mają odnieść sukces na szerszym rynku B2C możliwe,
że sprzedawcy detaliczni będą musieli zachęcić konsumentów do korzystania z nich. Co ciekawe, Deutsche Bank i IATA zadeklarowali, że zamierzają podzielić się niektórymi korzyściami wynikającymi z PSD2 i płatności natychmiastowych ze swoimi klientami, oferując rabaty cenowe lub mile lojalnościowe tym z nich, którzy zdecydują się zapłacić za pomocą nowego systemu.

Worldline [Euronext: WLN] to lider europejskiego rynku usług płatniczych i obsługi transakcji. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom Worldline, przedsiębiorstwa mogą dotrzeć bezpośrednio do swoich klientów i zaoferować im kompleksowe, nowoczesne usługi. Dzięki ponad 40-letniemu doświadczeniu, Worldline to główny gracz w segmencie B2B2C. Worldline wspiera przedsiębiorstwa i instytucje publiczne na ciągle zmieniającym się rynku, przyczyniając się do ich sukcesów. Worldline oferuje wyjątkowy i elastyczny model biznesowy, oparty na rosnącym, globalnym portfelu i obejmującym także kompleksowe wsparcie. Działania Worldline, w tym equensWorldline, dzielą się na trzy obszary: Merchant Services, Mobility & e-Transactional Services oraz Financial Processing & Software Licensing. Worldline zatrudnia ponad 9400 osób na całym świecie i osiąga roczne obroty w wysokości 1,5 mld euro. Worldline jest spółką siostrzaną spółki Atos. Więcej informacji  na www.worldline.com

Kontakt dla prasy Worldline

Magdalena Kerber