Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2018 /

Strategiczne partnerstwo pomiędzy Wordline i SIX umacnia płatności na rynku europejskim

Wordline przejmuje SIX Payment Services

•  SIX stanie się 27% akcjonariuszem Worldline, przy czym Atos zachowa większościowy udział w Worldline w wysokości 51%.
  • Poważna transformacja strategiczna dla Worldline, która w istotny sposób wzmocni jej pozycję lidera w Europie:

+30% wzrost przychodów Grupy Atos;

+65% rozwój działalności w zakresie usług handlowych, osiągając ponad
1 mld EUR wpływów w skali roku;

pozycja nr 1 na rynku płatności w Szwajcarii, Austrii, Luksemburgu oraz istotne wzmocnienie w Niemczech

• Transakcja płatna głównie akcjami z elementem gotówkowym w wysokości
    0,28 mld EUR, wyceniająca SIX Payment Services na 2,30 mld EUR (2,75 mld CHF).
  • Spodziewane znaczne zwiększenie wartości: ok. 110 mln EUR do 2022 r. na podstawie wskaźnika run-rate, z czego ok. 50 % do 2020 r.
  • Pomimo bardzo dużego odsetka udziałów w transakcji, oczekuje się, że od 2019 r. transakcja będzie miała kumulacyjny wpływ na zysk przypadający na jedną akcję.
  • Na koniec IV kwartału 2018 roku spodziewane jest zamknięcie, a konsolidacja na dzień 1 stycznia 2019 roku.

Warszawa, 15 maja 2018 r. - Worldline, europejski lider w branży usług płatniczych i transakcyjnych oraz SIX ogłosili podpisanie umowy o strategicznym partnerstwie, w ramach którego Worldline przejmuje SIXPayment Services za kwotę 2 303 mln EUR (2 750 mln CHF).

O usługach płatniczych SIX

SIX Payment Services (SPS) jest działem usług płatniczych SIX świadczącym zarówno usługi autoryzacji komercyjnej, jak i usługi przetwarzania finansowego
na szeroką skalę. SPS, wieloletni lider na rodzimym rynku szwajcarskim,
z powodzeniem przeprowadził w przeszłości wiele transgranicznych akwizycji,
w szczególności Paylife w Austrii w 2013 r., Cetrel w Luksemburgu w 2014 r., spółkę zależną VÖB-ZVD w Niemczech w 2017 r. oraz Aduno, swojego konkurenta
w Szwajcarii.

SIX Payment Services, z około 530 mln EUR szacowanych przychodów netto w 2019 r., 1600 pracownikami i znaczącą obecnością w sześciu krajach, jest niekwestionowanym liderem w regionie DACH, z pozycją nr 1 na rynku w Szwajcarii, Austrii i Luksemburgu oraz znaczącą obecnością w Niemczech.

Strategia i decyzja SIX

W listopadzie ubiegłego roku, SIX w ramach reorientacji strategicznej ogłosił,
że sektor kart płatniczych (akceptacja i autoryzacja przez akceptantów oraz międzynarodowe przetwarzanie kart) zostanie wyodrębniony w celu nawiązania partnerstwa strategicznego. Europejski sektor płatniczy się konsoliduje, a wielcy gracze posiadający szeroką ofertę produktową i geograficzną zyskują przewagę konkurencyjną. SIX Payment Services jako jedna z wiodących firm w zakresie płatności europejskich, współpracuje z Worldline w celu stworzenia wiodącego
i największego dostawcy usług płatniczych w Europie. Rynki obu partnerów bardzo dobrze się uzupełniają. Nowe technologie mogą być wspólnie i skutecznie rozwijane.

Romeo Lacher, prezes zarządu SIX, mówi:
„W środowisku, które w ostatnim czasie wyróżniało się przede wszystkim dzięki konsolidacji, aktywnie kształtujemy ten trend, aby w przyszłości nadal być dla naszych klientów centralnym dostawcą usług płatniczych w sektorze infrastruktury dla rynku finansowego. Cieszymy się, że w Worldline znaleźliśmy dobrze znanego
i silnego partnera międzynarodowego, który będzie z nami współpracował w celu przyspieszenia i dalszego rozwoju działalności płatniczej. Dzięki temu strategicznemu partnerstwu jesteśmy teraz wiodącym i największym dostawcą w Europie.
W przyszłości, oprócz istniejącej oferty usług płatniczych SIX, nasi klienci będą również korzystać z innowacyjnych rozwiązań Worldline."
Thierry Breton, Prezes i Dyrektor Generalny firmy Atos oraz Prezes Worldline, mówi:
„Ogłoszone porozumienie strategiczne pomiędzy Worldline i SIX ma fundamentalne znaczenie dla europejskiego sektora płatności. Jestem zaszczycony, że Worldline został wybrany przez SIX spośród bardzo silnej konkurencji jako właściwy partner do połączenia sił. Worldline, bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, dzięki swojej silnej kulturze i udokumentowanym osiągnięciom od czasu debiutu giełdowego w 2014 r. oraz uprzywilejowanemu dostępowi do wiodących technologii Atos, jest najlepszym długoterminowym partnerem płatniczym dla europejskiego sektora finansowego
w czasach głębokich zmian regulacyjnych i cyfrowych. W nadchodzących miesiącach z radością powitamy SIX w strukturach Worldline i wspólnie zrealizujemy naszą wspólną misję kreowania wartości dzięki przyszłemu strategicznemu rozwojowi naszej firmy i realizacji naszej wspólnej wizji na rzecz społeczeństwa bezgotówkowego"
Gilles Grapinet, Prezes Worldline, mówi:
„Dla Worldline, wzmocnionej talentami naszych przyszłych menedżerów
i współpracowników z Six Payment Services, ta potężna fuzja stanowi ważny strategiczny krok naprzód. Razem skorzystamy na wzmocnieniu naszej działalności na skalę międzynarodową, licznych synergiach i komplementarności, które pobudzą nasz rozwój i rentowność, a jednocześnie znacznie rozszerzą naszą ofertę dla klientów, przyniosą znaczne korzyści akcjonariuszom i otworzą nowe możliwości rozwoju zawodowego dla wszystkich naszych pracowników. Dzięki tej fuzji, nasza firma będzie na najlepszej drodze do zbudowania w Europie nowego lidera w branży płatności lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.”

Worldline
[Euronext: WLN]
to lider europejskiego rynku usług płatniczych i obsługi transakcji. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom Worldline, przedsiębiorstwa mogą dotrzeć bezpośrednio do swoich klientów i zaoferować im kompleksowe, nowoczesne usługi. Dzięki ponad 40-letniemu doświadczeniu, Worldline to główny gracz w segmencie B2B2C. Worldline wspiera przedsiębiorstwa i instytucje publiczne na ciągle zmieniającym się rynku, przyczyniając się do ich sukcesów. Worldline oferuje wyjątkowy i elastyczny model biznesowy, oparty na rosnącym, globalnym portfelu i obejmującym także kompleksowe wsparcie. Działania Worldline, w tym equensWorldline, dzielą się na trzy obszary: Merchant Services, Mobility & e-Transactional Services oraz Financial Processing & Software Licensing. Worldline zatrudnia ponad 9400 osób na całym świecie i osiąga roczne obroty w wysokości 1,5 mld euro. Worldline jest spółką siostrzaną spółki Atos. Więcej informacji  na www.worldline.com

Kontakt dla prasy Worldline