Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2018 /

Wspólne tworzenie innowacji płatniczych

Bezons 2 października 2018 r. Worldline [Euronext: WLN] firmy CopSonic i iBilly z branży fintech zwyciężyły w pierwszym wyzwaniu Worldline dotyczącym e-płatności, który odbył się w Paryżu w dniach 26–28 września. Gilles Grapinet, CEO Worldline, i Marc-Henri Desportes, jego zastępca, wręczyli zwycięzcom nagrody na zakończenie konkursu w piątek 28 września.

CopSonic to francuska firma fintech, która wykorzystuje technologię ultradźwięków do zapewnienia klientom wygodniejszych płatności w sklepach i na stacjach benzynowych. Firma ta zintegrowała swoje rozwiązanie z terminalem płatniczym Worldline w ciągu zaledwie 24 godzin.

iBilly to holenderska firma fintech wykorzystująca dostępne w kamerach technologie rozpoznawania twarzy podczas procesu obsługi klienta w hotelach i restauracjach, co obejmuje m.in. zamawianie posiłków i napojów oraz inne usługi dla gości podczas pobytu. iBilly planuje zintegrować swoje rozwiązanie z platformami Worldline w obszarach silnego uwierzytelniania i dokonywania płatności.

W 8 konkursach zgłoszonych przez klientów Worldline, takich jak AccorHotels i Bureau Veritas, uczestniczyło 15 firm fintech z różnych krajów, m.in. z Francji, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych, Ukrainy i Holandii. Zwycięzcami — oprócz CopSonic i iBilly — zostały następujące firmy:

• Netclearance w wyzwaniu „Przekształcenie interfejsu zarządzania lojalnością pomiędzy akceptantami a bankami w epoce RODO”
  • Billee w wyzwaniu „Płatności społecznościowe”
  • SSP w wyzwaniu „Przełomowe płatności direct carrier billing”
  • Divido w wyzwaniu „Wykorzystanie potencjału kart obciążeniowych”
  • Velvet w wyzwaniu „Płatności w handlu elektronicznym B2B”

Firma Worldline nawiązała współpracę z tymi 7 nagrodzonymi firmami fintech.

Marc-Henri Desportes, dyrektor generalny Worldline, powiedział: „Prace i rozwiązania zaprezentowane przez te firmy fintech, zbudowane z wykorzystaniem niektórych naszych rozwiązań branżowych, zrobiły na nas wszystkich duże wrażenie. Gratulujemy dwóm zwycięzcom ex aequo, firmom iBilly i CopSonic,  dziękujemy wszystkim uczestniczącym spółkom fintech oraz naszym partnerom i ekspertom, którzy im towarzyszyli. W tej współpracy wszyscy wygrywają: Worldline, jej partnerzy oraz firmy fintech biorące udział w tworzeniu innowacji. Każda z firm poszerzyła swoje doświadczenie i kompetencje w dziedzinie płatności i usług dla klientów końcowych. Bardzo chętnie powtórzymy ten konkurs w kolejnych latach”.

Zwycięzcy konkursu Worldline w dziedzinie e-płatności:

• 1. konkurs: Wygodne płatności w sklepach — CopSonic
  • 2. konkurs: Przekształcenie interfejsu zarządzania lojalnością pomiędzy akceptantami a bankami w epoce RODO — NetClearance
  • 3. konkurs: Wygodne płatności gości za posiłki i napoje — iBilly
  • 4. konkurs: Płatności społecznościowe — Billee
  • 5. konkurs: Przełomowe płatności direct carrier billing — SSP
  • 6. konkurs: Wykorzystanie potencjału kart obciążeniowych — Divido
  • 7. konkurs: Zarządzanie cyfrowymi kartami flotowymi — CopSonic
  • 8. konkurs: Płatności w handlu elektronicznym B2B — Velvet

W konkursie „Wyzwanie w dziedzinie e-płatności” Worldline zachęca firmy fintech zajmujące się metodami płatności do współpracy i wspólnego tworzenia, w ciągu 48 godzin, rozwiązań płatniczych przyszłości. Celem konkursu jest połączenie szerokiej wiedzy technologicznej Worldline oraz jej klientów i partnerów z kreatywnością firm fintech — z korzyścią dla klientów końcowych. Współpraca ta umożliwi firmie Worldline dalsze poszerzanie swoich kompetencji w dziedzinie płatności i usług transakcyjnych.

Więcej informacji o konkursie: https://worldline.com/en/home/newsroom/press-releases-general/2018/pr-2018_09_13_01.html

Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=cAYQjTWBIjo

Worldline [Euronext: WLN] to lider europejskiego rynku usług płatniczych i obsługi transakcji. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom Worldline, przedsiębiorstwa mogą dotrzeć bezpośrednio
do swoich klientów i zaoferować im kompleksowe, nowoczesne usługi. Dzięki ponad 40-letniemu doświadczeniu, Worldline to główny gracz w segmencie B2B2C. Worldline wspiera przedsiębiorstwa