Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2020 /

Worldline najlepszy w kategorii BPO w konkursie Outsourcing Stars 2019

W tegorocznej edycji konkursu Outsourcing Stars wśród laureatów znalazła się firma Worldline, europejski lider rynku usług płatniczych i transakcyjnych. W kategorii BPO –  Business Process Outsourcing – organizatorzy branżowego konkursu postanowili wyróżnić Worldline za największe przyrosty zatrudnienia i nowych kontraktów oraz za największą liczbę obsługiwanych języków obcych.

Outsourcing Stars to jedyny w Polsce niekomercyjny konkurs dla sektora Nowoczesnych Usług dla Biznesu. Konkurs od kilku lat nagradza najdynamiczniej rozwijające się organizacje otoczenia biznesowego, centra usług wspólnych oraz miasta w Polsce. Laureaci konkursu wyłaniani są w trzynastu kategoriach, między innymi: Deweloper, Agencja Real Estate, IT Contracting, Miasto, Rekrutacja, czy Software Development i DPO.

outsourcing-star-2019

Nagroda Outsourcing Stars dla Worldline Polska w kategorii Business Process Outsourcing to dla nas szczególne wyróżnienie. Do niedawna jako SIX Payment Services, a dziś jako Worldline, jedna z największych światowych grup obsługujących transakcje bezgotówkowe, przywiązujemy szczególną wagę do jakości usług świadczonych naszym partnerom biznesowym. Automatyzacja procesów zachodzących w firmie to wyzwanie, przed którym stają poszczególne branże, dlatego ta nagroda, która w dużej mierze opiera się na przyroście nowych kontraktów, to dla nas powód do dumy, a jednocześnie motywacja do dalszego, równie intensywnego rozwoju na polskim rynku – mówi Damian Nowak, Head CS Poland w Worldline.

Do każdej z kategorii przypisane są kryteria oceny oraz wagi, na podstawie których uczestnicy konkursu są dokładnie analizowani i weryfikowani. Kategoria BPO, w której tegorocznym laureatem został Worldline, bierze pod uwagę takie aspekty, jak przyrost zatrudnienia (2018 vs. 2019), przyrost nowych kontraktów (2018 vs. 2019) oraz liczba obsługiwanych języków obcych – w formularzu zgłoszeniowym należało podać liczbę języków obcych wykorzystywanych do pracy operacyjnej w roku 2019.

Nagrodzony Worldline w 2019 roku osiągnął 21-procentowy przyrost kontraktów oraz 29-proc. przyrost zatrudnienia w porównaniu z rokiem poprzednim. Do tego obsługa aż dziewięciu języków obcych sprawiła, że grupa stanęła na podium w kategorii Business Process Outsourcing.

W Worldline skupiamy się na trzech obszarach: usługach handlowych, usługach mobilnych i e-transakcjach oraz usługach finansowych. W ostatnich latach nasz zespół globalny powiększył się do ponad 11 tys. osób na całym świecie, a szacowane roczne przychody pro forma wynoszą obecnie ponad 2,3 miliarda euro. Ale znaczące wzrosty notujemy także lokalnie: ponad 20-procentowy przyrost kontraktów i prawie 30-proc. przyrost zatrudnienia rok do roku – to jasne akcenty na mapie całej grupy Worldline. Cieszymy się, że nasz lokalny rozwój został dostrzeżony przez organizatorów konkursu, bo to dla nas sygnał, że wyraźnie zaznaczamy swoją obecność na rynku, w otoczeniu konkurencyjnym i działamy według zasady: pracuj lokalnie, myśl globalnie – dodaje Damian Nowak.

Worldline [Euronext: WLN] to lider europejskiego rynku usług płatniczych i obsługi transakcji. Dzięki innowacjom stanowiącym trzon DNA firmy oferta Worldline obejmuje ogólnoeuropejskie i lokalne usługi akceptacji kart płatniczych dla przedsiębiorstw stacjonarnych lub internetowych, bezpieczne przetwarzanie transakcji płatniczych dla banków i instytucji finansowych, a także usługi transakcyjne, takie jak e-bilety oraz usługi finansowe dla lokalnych i centralnych podmiotów publicznych. Dzięki obecności w ponad 30 krajach Worldline jest partnerem płatniczym dla handlowców, banków, operatorów transportu publicznego, agencji rządowych i przedsiębiorstw przemysłowych, dostarczając im najnowocześniejsze usługi cyfrowe. Działania Worldline są zorganizowane wokół trzech filarów: Merchant Services, Financial Services, włączając equensWorldline, oraz Mobility & e-Transactional Services. Worldline zatrudnia około 11 000 osób na całym świecie i osiąga roczne obroty w wysokości 2,3 mld euro. Więcej informacji na www.worldline.com.

Kontakt dla prasy Worldline