Terminale Płatnicze / Aktualności / general press release / 2020 /

Worldline jako jedna z pierwszych firm na rynku z nowym rozwiązaniem typu SoftPoS dla średnich i dużych firm.

SIX Payment Services, spółka należąca do grupy Worldline, lidera na rynku płatności elektronicznych w Europie, wraz z polskim fin-techem SOFTPOS wprowadza najbardziej wszechstronny na rynku terminal płatniczy typu SoftPoS , który może być zainstalowany w formie aplikacji na dowolnym mobilnym urządzeniu z systemem operacyjnym Android 8.0 lub nowszym. Pilotaż rozwiązania, które docelowo kierowane będzie do średnich i dużych punktów handlowo-usługowych na terenie całej Polski, także tych oferujących swoje produkty i usługi na innych rynkach europejskich, rusza już w maju.

W dobie pandemii koronawirusa coraz więcej klientów i sprzedawców decyduje się na korzystanie z płatności elektronicznych. Dzięki technologii SoftPoS (Software Point of Sale) – specjalnemu oprogramowaniu, które po zainstalowaniu na urządzeniu mobilnym pozwala korzystać z niego jak z terminala płatniczego do akceptacji transakcji zbliżeniowych realizowanych zarówno plastikowymi kartami zbliżeniowymi, jak i mobilnymi portfelami – może to być prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. SIX Payment Services we współpracy z SOFTPOS, polskim fin-techem założonym przez doświadczony zespół ekspertów z długoletnią praktyką na rynku płatności elektronicznych, przygotował pilotażowe wdrożenie rozwiązania typu SoftPoS dla średnich i dużych punktów handlowo-usługowych, także tych, które prowadzą działalność nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach europejskich.

W przeciwieństwie do rozwiązań proponowanych przez inne firmy, nasze rozwiązanie jest gotowe do wdrożenia we wszystkich sklepach naszego klienta działających na terenie całej Europy, a nie tylko w Polsce – wyjaśnia Artur Żymańczyk, Country Manager w Worldline Polska.

Aplikacja SoftPoS jest też o wiele bardziej wszechstronna i dostępna dla wszystkich potencjalnych użytkowników. W przeciwieństwie do pilotażowych rozwiązań, wdrożonych przez innych agentów rozliczeniowych, nie wymaga od akceptanta zakupu nowego, drogiego sprzętu – każde urządzenie mobilne, niezależnie od producenta, z zainstalowanym systemem operacyjnym Android 8.0 lub nowszym (obecnie większość telefonów będących w użytku spełnia te wymagania) będzie z nią kompatybilne. Nie jest przy tym konieczne dokupienie żadnych dodatkowych przystawek, co pozwala na znaczne oszczędności dla akceptantów.

Dzięki możliwości zainstalowania naszej aplikacji nie tylko na smartfonie, ale też na tablecie z dostępem do Internetu, jest to też świetne rozwiązanie dla sklepów stacjonarnych, które prowadzą równolegle sprzedaż mobilną lub chcą rozpocząć jej prowadzenie. Nie będzie wówczas konieczny zakup dodatkowego terminala mobilnego – dodaje Artur Żymańczyk. – Dodatkowo, z myślą o średnich i dużych przedsiębiorstwach transportowych przygotowaliśmy także możliwość instalacji naszej aplikacji na popularnych w tej branży urządzeniach mobilnych firmy ZEBRA.
Nasza aplikacja pomyślnie przeszła wymagający proces certyfikacji bezpieczeństwa zgodny z wytycznymi Mastercard i Visa oraz proces certyfikacji funkcjonalnej, wydajności i kompatybilności przeprowadzony przez autoryzowane laboratorium EMV – mówi Grzegorz Nowakowski z SOFTPOS Sp. z o.o. – początkowo możliwe będzie wykonywanie płatności zbliżeniowych bez autoryzacji kodem PIN, czyli– po niedawnym podwyższeniu przez Mastercard i Visa limitu dla takich transakcji w Polsce – o wartości do 100 złotych. Po planowanym wkrótce uzyskaniu certyfikacji w zakresie PIN, możliwe będzie także dokonywanie płatności zbliżeniowych na wyższe kwoty, po uprzedniej autoryzacji kodem PIN na urządzeniu sprzedawcy.

Poza kartami plastikowymi transakcje zbliżeniowe są realizowane także za pomocą portfeli elektronicznych (na przykład: Apple Pay), które umożliwiają autoryzację płatności na urządzeniu osoby płacącej. SoftPos będzie również akceptował płatności wykonane przy pomocy zbliżeniowego BLIK.

Worldline [Euronext: WLN] to lider branży usług płatniczych i transakcyjnych w Europie. Dzięki innowacjom, które wpisane są w DNA firmy, podstawowa oferta Worldline obejmuje ogólnoeuropejskie i lokalne usługi obsługi płatności (Commercial Acquiring) dla przedsiębiorstw stacjonarnych lub internetowych, bezpieczne przetwarzanie transakcji płatniczych dla banków i instytucji finansowych, a także usługi transakcyjne w zakresie e-biletów oraz usługi finansowe dla lokalnych i centralnych podmiotów publicznych. Dzięki obecności w ponad 30 krajach, Worldline jest cenionym i chętnie wybieranym partnerem płatniczym dla handlowców, banków, operatorów transportu publicznego, agencji rządowych i przedsiębiorstw przemysłowych, dostarczającym im najnowocześniejsze usługi cyfrowe. Działania Worldline są zorganizowane wokół trzech filarów: Merchant Services (Usługi dla handlowców), Financial Services (Usługi finansowe), w tym equensWorldline, oraz Mobility & e-Transactional Services (Usługi związane z mobilnością i transakcjami elektronicznymi). Worldline zatrudnia około 12 000 osób na całym świecie a przychody w 2019 roku wyniosły 2,4 mld euro. Więcej informacji: www.worldline.com.

Spółka SIX Payment Services jest częścią Worldline od końca 2018 roku i oferuje dostosowane do potrzeb klientów usługi w całym łańcuchu wartości płatności bezgotówkowych dla instytucji finansowych i handlowców na całym świecie. Więcej informacji: www.six-payment-services.com

O SoftPos

SoftPos jest polską firmą technologiczną, której założyciele są aktywni na rynku płatniczym od ponad 20 lat. Tworzymy kompleksowy zespół złożony głównie z doświadczonych specjalistów w zakresie technologii i biznesu. Zdobyliśmy doświadczenie podczas realizacji złożonych projektów dla organizacji płatniczych, banków, agentów rozliczeniowych, operatorów płatności oraz firm z sektora FinTech. Członkowie naszego zespołu byli lub nadal są zaangażowani w najważniejsze innowacje sektora płatniczego po stronie wydawniczej i akceptacyjnej (płatności zbliżeniowe, tokenizacja, płatności mobilne, portfele kartowe, nowe modele biznesowe wynikające z PSD2).

Dostarczamy rozwiązanie w modelu Software-as-a-Service i zapewniamy wsparcie na wszystkich etapach projektu wdrożeniowego: od analizy wymagań biznesowych i systemowych, przez integrację techniczną i wprowadzenie niezbędnych zmian, po testy end-to-end i dokumentację.